Yoga versus Pilates: wat is het verschil?

Je wilt een nieuwe workout proberen, dus ga je online om de lessen te bekijken die worden aangeboden in je plaatselijke sportschool. Yoga en Pilates klinken allebei intrigerend. Ze beloven allebei meer kracht en flexibiliteit – en ze tonen allebei foto’s van gelukkige, fitte mensen die poses op matten vasthouden.

Maar wat zijn de verschillen tussen yoga en Pilates?

Hoewel zowel yoga als Pilates-oefeningen een groot aantal fysieke en mentale voordelen bieden, hebben ze verschillende belangrijke verschillen, in hun geschiedenis, hun effecten op je geest en lichaam, evenals wat je van een typische les kunt verwachten.

Door yoga en pilates te vergelijken, kun je de discipline kiezen die het beste past bij je fitness- en levensdoelen.

Rijke geschiedenis versus moderne innovatie

Hoewel zowel yoga- als Pilates-oefeningen gericht zijn op het bewegen door bepaalde houdingen op een manier die kracht en flexibiliteit opbouwt, hebben de disciplines verschillende oorsprong. De unieke historische context waarin ze zich elk ontwikkelden, betekent dat yoga- en pilateslessen vaak verschillende focus hebben.

Yoga

Net als hardlopen en worstelen, beoefenen mensen al duizenden jaren yoga. Yoga is ontstaan ​​in India, waar mensen het door de eeuwen heen op verschillende manieren hebben beoefend en onderwezen.

De moderne yogabeoefening begon ongeveer 150 jaar geleden, beïnvloed door de publicatie van Swami Vivekananda’s boek uit 1986 Raja Yoga en zijn verschijning op het 1893 Parliament of World Religions in Chicago. Vivekananda nam elementen uit de klassieke hindoe-yoga en herpakte het op een manier die Amerikanen en Indiërs aansprak die beïnvloed waren door de westerse cultuur en religie.1

Sindsdien is moderne yoga steeds populairder geworden en heeft het zich over de hele wereld verspreid.

Yoga maakt gebruik van een reeks houdingen in combinatie met een bewuste diepe ademhalingstechniek om het volgende te bevorderen:

 • Spierkracht
 • Flexibiliteit
 • mentale discipline
 • Innerlijke rust

Sommige yogalessen kunnen intens op maat gemaakt zijn voor een verwesterde, resultaatgerichte wereld – u kunt bijvoorbeeld een yogaworkshop op basis van een “bureaustoel” vinden die op een werkplek wordt gegeven om werknemers te helpen stress te verminderen.

Op andere manieren komen de wortels van yoga duidelijker naar voren. Yogahoudingen hebben zowel Sanskriet- als Engelse namen, en je kunt een instructeur beide in een klas horen gebruiken.2

De geschiedenis van yoga als spirituele discipline en meditatieve beoefening betekent dat yoga-oefenlessen zich meer op adem en mindfulness kunnen concentreren dan een typische westerse oefenles.

Pilates

In tegenstelling tot de oude wortels van yoga, was de creatie van Pilates-workout relatief recent.

Fysieke trainer Joseph Pilates creëerde de praktijk in de jaren 1920 om te helpen bij revalidatie. Enkele van de eerste Pilates-studenten waren soldaten die terugkeerden uit de oorlog en professionele dansers zoals Martha Graham en George Balanchine. Beide groepen probeerden pijn te genezen en te herstellen van blessures.

Pilates creëerde zijn oefenprogramma om:3

 • Verbeter flexibiliteit
 • Kracht verbeteren
 • Lichaamsbewustzijn verbeteren

Pilates werkt als een weerstandsoefening, vergelijkbaar met gewichtheffen. In een Pilates-sessie begeleidt je instructeur je door een reeks bewegingen en moedigt hij je aan om je te concentreren op je kernspieren, je ademhaling, je spiercontracties en je ruggengraatuitlijning. Het volledig en correct uitvoeren van een beweging is belangrijker dan het aantal keren dat u het doet.

Sommige bewegingen bevatten speciaal ontworpen machines. U kunt andere op grondwerk gebaseerde bewegingen uitvoeren met alleen uw lichaam en een mat. Als een sportschool geen toegang heeft tot machines, kunnen ze in plaats daarvan een mat Pilates-les aanbieden.

Gedeeltelijk vanwege zijn geschiedenis als revalidatiehulpmiddel, kunnen instructeurs Pilates-bewegingen eenvoudig aanpassen aan uw fysieke beperkingen. Vertel het altijd aan je instructeur als je een blessure of andere lichamelijke aandoening hebt die hij/zij zou moeten weten.

Fysieke voordelen

In het algemeen hebben yoga en Pilates vergelijkbare fysieke voordelen. Beide kunnen kracht en flexibiliteit vergroten.2, 3 De manier waarop die voordelen zich manifesteren, kan echter verschillen.

Yoga

Verschillende onderzoeken hebben de potentiële gezondheidsvoordelen van yoga onderzocht.

Waaronder:

 • Verminderde rugpijn – Voor sommige mensen kunnen wekelijkse yogalessen de symptomen van lage rugpijn net zo goed verlichten als regelmatige, krachtige rekoefeningen.2
 • Versterkte botten – Een studie toonde een verhoogde botdichtheid in de ruggengraat en heupen van yogabeoefenaars.2
 • Verbeterde balans – Uit een ander onderzoek bleek dat tien weken yoga de balans van de atleten die aan het onderzoek deelnamen, verbeterde.2

Als er een specifiek gezondheidsvoordeel is dat u hoopt te bereiken, kunt u met uw arts en een yoga-instructeur praten over de vraag of yoga kan helpen om uw gezondheidsdoel te bereiken.

Pilates

Studies suggereren ook tal van gezondheidsvoordelen voor Pilates-beoefenaars.

Deze omvatten mogelijke verhogingen van:3

 • Stabiliteit
 • Kernsterkte
 • Algehele sterkte
 • Flexibiliteit

Belangrijk is dat Pilates ook een effectieve optie kan zijn voor mensen die herstellen van een blessure, omdat het een lagere impact op uw gewrichten heeft.3 Eindeloze aanpassingsopties betekenen dat Pilates in een-op-een-settings met een ervaren instructeur een toegankelijke oefeningsoptie kan zijn voor revalidatie na een blessure. Een onderzoek toonde bijvoorbeeld vermindering van rugpijn bij Pilates-gebruikers.3

Als het gaat om Pilates versus yoga, kunnen beide je veelbelovende fysieke resultaten bieden.

Geestelijke gezondheidsvoordelen

Terwijl trainingslessen meestal gericht zijn op fysieke voordelen, kunnen yoga en Pilates mogelijk ook voordelen voor de geestelijke gezondheid bieden.

Yoga

De positieve effecten van yoga op de geestelijke gezondheid zijn goed gedocumenteerd.

Mogelijke voordelen zijn onder meer:

 • Verbeterd visueel-ruimtelijk geheugen – Studiedeelnemers die yoga en meditatie beoefenden, verbeterden hun visueel-ruimtelijk geheugen, wat helpt bij balans, dieptewaarneming en ons vermogen om zowel objecten te herkennen als over de hele wereld te bewegen.2
 • Verminderde stress – Een studie wees uit dat yoga vrouwen hielp om mentale stress te verminderen, samen met psychologische en fysieke symptomen van stress.2
 • Verlichte symptomen van depressie en angst – Onderzoekers ontdekten ook dat yoga hielp bij het verlichten van depressie en angst voor een groep mijnwerkers met chronische obstructieve longziekte.2

Yoga kan ook dienen als een toegankelijke toegangspoort voor mensen die op zoek zijn naar een rustige, niet-competitieve trainingsatmosfeer.

Pilates

Hoewel de specifieke geestelijke gezondheidsvoordelen van Pilates niet zo goed zijn gedocumenteerd als yoga, suggereren onderzoeken dat: elk regelmatige lichaamsbeweging kan een positief effect hebben op uw geestelijke gezondheid.

Verschillende onderzoeken suggereren dat regelmatige lichaamsbeweging uw geestelijke gezondheid kan verbeteren door:4

 • Angst verminderen
 • Depressie verminderen
 • Negatieve stemmingen verminderen
 • Zelfrespect verbeteren
 • Verbetering van de cognitieve functie
 • Maatschappelijke participatie aanmoedigen

Het regelmatig bijwonen van een Pilates-les kan je een manier geven om te werken aan het verbeteren van je fysieke en mentale gezondheid, terwijl je lid wordt van je lokale Pilates-gemeenschap.

Pilates versus yoga: wat te verwachten in de klas?

Yoga en Pilates verschillen op veel manieren, inclusief de leservaring zelf.

Yoga

Yogalessen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type les dat je volgt.

Veel voorkomende soorten lessen zijn onder meer:2

 • Hatha yoga – Dit verwijst naar yoga die zich richt op de fysieke aspecten van yoga, in plaats van de filosofische, en omvat de meeste soorten yoga die in de VS worden onderwezen
 • Ashtanga-yoga – Ashtanga yoga is een fysiek uitdagende oefening en bestaat uit een progressieve reeks houdingen die uitmonden in geavanceerde vormen zoals armbalansen en hoofdstanden. Deze stijl bevat ook de filosofische componenten van yoga.
 • Krachtyoga – Deze stijl is gericht op het opbouwen van kracht en omvat geavanceerde houdingen zoals inversies die veel kracht vereisen.
 • Vinyasa/Flowyoga – Deze stijl maakt gebruik van energetische stroomsequenties. Het kan uitdagende houdingen bevatten, maar een leraar kan er ook voor kiezen om meer toegankelijke alternatieven op te nemen die geschikt zijn voor beginners. Veel vinyasa-lessen bevatten rustgevende muziek.
 • Iyengar-yoga – Deze stijl is gericht op poseprecisie en bevat rekwisieten zoals dekens, blokken en riemen om studenten te helpen poses te proberen die ze anders niet zouden kunnen. Het richt zich ook op de ademhaling en kan verwijzingen naar yogafilosofie bevatten.
 • Bikram/hot yoga – Uitgevoerd in een intens verwarmde ruimte, bieden deze houdingen stretching en een cardiovasculaire training. Leraren geven Bikram-lessen specifiek op 105 graden in gespiegelde kamers.
 • Herstellende yoga – Restorative yoga focust op ontspanning en richt zich op een paar rustgevende houdingen met lichte wendingen en zachte achteroverbuigingen. Het kan ook rekwisieten bevatten zoals dekens en blokken.
 • Yin yoga – Yin yoga heeft als doel de flexibiliteit te vergroten. Studenten houden een enkele houding aan gedurende drie tot vijf minuten om het bindweefsel rond het bekken, het heiligbeen en de wervelkolom te strekken.

Zoals bij elk type bewegingsles, raden we aan om meerdere docenten uit te proberen om de lesstijlen te ontdekken die je het beste ondersteunen.

Pilates

Zoals we al zeiden, zijn Pilates-lessen er in twee categorieën:

 • Mat lessen
 • Lessen die Pilates-machines gebruiken

Met beide stijlen zal je instructeur je helpen je te concentreren op de stroom van je beweging en op je kernspieren. Naast de originele bewegingen ontwikkeld door Joseph Pilates, starten instructeurs vaak met opwarmbewegingen.3

Je kunt ook kiezen tussen privésessies met een instructeur of groepslessen. Groepslessen bieden een meer betaalbare manier om Pilates in het algemeen en verschillende instructeurs in het bijzonder uit te proberen. Individuele sessies kunnen echter beter werken als je aanpassingen aan de meeste of alle bewegingen nodig hebt en de onverdeelde aandacht van de instructeur wilt, bijvoorbeeld wanneer je herstellende bent van een ernstige blessure.

Als u weet wat u in de klas kunt verwachten, kunt u het meeste uit uw yoga- of Pilates-ervaring halen.

Andere trainingstips:

Afgezien van het verkennen van yoga of pilates, moet je ook andere routines opnemen, zoals trapmaster-workouts of een barre-workout. Je kunt ook beslissen over circuittraining versus HIIT. Het punt is om verschillende oefeningen in je training uit te proberen.

Maar voordat u begint, moet u de toestand van uw lichaam beoordelen. Voel je spieren en vraag jezelf af: “Moet ik trainen terwijl ik pijn heb?” Als u uw lichaam te hard duwt, kunt u geblesseerd raken. Houd ten slotte rekening met uw dieet door te onderzoeken wat u moet eten voor een training.

Ontdek yoga en pilates met Chuze Fitness

Of je nu zin ​​hebt in een nieuwe manier van krachttraining of op zoek bent naar een herstellende stretch in je trainingsroutine, misschien vind je je nieuwe favoriete oefening in een Pilates-oefening of yoga klas. Maar welke trainingsstijl u ook zoekt, zorg ervoor dat u een instelling vindt die uw hele gezondheids- en welzijnsreis ondersteunt.

Bij Chuze Fitness, we verwelkomen iedereen, van de fitnessexperts tot de mensen die een opfriscursus nodig hebben over het verschil tussen yoga en Pilates. We bieden een vriendelijke, betaalbare, smetteloze, goed uitgeruste trainingsomgeving, compleet met plezier fitness lessen om alleen of met vrienden te proberen. Je kunt ook naar onze Spotify luisteren afspeellijst extra gemotiveerd zijn.

Dus zoek een van de sportscholen bij mij in de buurt en ontdek Pilates, yoga of andere fitnessmogelijkheden die je opwinden. Omdat we geloven dat sporten leuk kan zijn, en zorgen voor je gezondheid is voor iedereen.

Beoordeeld door:

Ani is de Vice President of Fitness bij Chuze Fitness en houdt toezicht op de afdelingen groepsfitness en teamtraining. Ze heeft een carrière van meer dan 25 jaar achter de rug in clubmanagement, persoonlijke training, groepsoefeningen en instructeursopleidingen. Ani woont met haar man en zoon in San Diego, CA en houdt van hot yoga, snowboarden en alles wat met wellness te maken heeft.

bronnen:

 1. Yoga dagboek. Yogageschiedenis 101. https://www.yogajournal.com/lifestyle/balance/yoga-history-101/
 2. New York Times. Yoga voor iedereen. https://www.nytimes.com/guides/well/beginner-yoga
 3. MedicineNet. Pilates. https://www.medicinenet.com/pilates/article.htm
 4. The Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry. Oefening voor geestelijke gezondheid. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470658/#:~:text=Exercise%20improves%20mental%20health%20by,self%2Desteem%20and%20cognitive%20function.&text=Exercise% 20heeft%20ook%20gevonden%20gevonden,zelf%2dachting%20en%20sociaal%20terugtrekking.
 5. Yoga dagboek. Yogageschiedenis 101. https://www.yogajournal.com/lifestyle/balance/yoga-history-101/

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Stripgilde.be
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart