Moet ik trainen terwijl ik pijn heb?

Houd je normaal gesproken van trapmaster-workouts? Wat dacht je van een barre-workout? Of misschien twijfel je tussen Yoga vs Pilates of circuittraining vs HIIT? Welke training je ook kiest, zorg ervoor dat je je bewust bent van de beperkingen van je lichaam. Als je iemand bent die actief blijft, ben je geen onbekende in pijnlijke spieren. Soms kan zelfs een milde training je de volgende dag met brandende biceps, gevoelige bilspieren of pijnlijke buikspieren achterlaten.

Als je spierpijn ervaart, vraag je je misschien af: moet ik trainen terwijl ik pijn heb?

Wanneer sporten deel uitmaakt van uw normale routine, zult u waarschijnlijk aarzelen voordat u de sportschool overslaat vanwege spierpijn. Het goede nieuws is dat u dat misschien niet hoeft te doen. Hoewel er enkele risico’s verbonden zijn aan trainen terwijl je spieren pijnlijk zijn, is dit niet helemaal uitgesloten. Sterker nog, het kan zelfs goed voor je zijn—en je spieren. Dit is wat u moet weten.

Waarom sporten als je pijn hebt een goede zaak kan zijn?

Het lichaam van elke persoon is anders, dus het kennen van uw persoonlijke grenzen is de sleutel tot veilig sporten. Hoewel een groot deel van fit blijven jezelf elke keer een beetje verder duwt, kan het te ver duwen tot blessures leiden.

Dat gezegd hebbende, kan het voordelen hebben om door je training heen te gaan, zelfs als je spieren pijnlijk zijn. In feite kan een bepaalde hoeveelheid spierpijn een teken zijn dat je training, nou ja, werkt.

Waarom is dat?

Wanneer u spierpijn ervaart na een training, ook wel bekend als vertraagde spierpijn (DOMS), komt dat door kleine scheurtjes in uw spieren en/of afbraak van het bindweefsel eromheen.

Dit soort schade is normaal na het sporten, vooral als je je op een nieuwe spiergroep of trainingsstijl concentreert. Wanneer dit gebeurt, activeren beschadigd spierweefsel, bloedvaten en immuuncellen een soort skeletspiercel die bekend staat als satellietcellen.1

Dit zijn speciale cellen die zich vormen wanneer uw spieren een trauma ervaren en als reactie daarop twee essentiële taken uitvoeren:

 • Herstel beschadigde spieren – Satellietcellen smelten samen met beschadigd spierweefsel, waardoor de microscopisch kleine tranen die tijdens je training zijn opgelopen, worden hersteld.
 • Nieuwe spieren kweken – Satellietcellen zijn enigszins slapend, totdat je spieren een trauma ervaren. Dan komen ze opnieuw je cellulaire systeem binnen en beginnen ze zich te vermenigvuldigen en nieuwe spieren op te bouwen.

Met andere woorden, die microscopisch kleine schade die je spieren oplopen tijdens je training, stimuleert in feite de spiergroei die we in de volksmond “winst” noemen door cellen wakker te maken die spieren opbouwen en herstellen.

Hoe te trainen als je pijn hebt?

Dus, moet je trainen als je pijn hebt? Dat kan, maar er zijn enkele dingen die u moet weten voordat u met spierpijn naar de sportschool gaat.2

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen of uw pijn een standaardgeval van DOMS is of een ernstiger letsel. Hoewel trainen met pijnlijke spieren over het algemeen goed is, kan trainen met een blessure de zaken alleen maar erger maken. Tekenen van letsel zijn onder meer:

 • Pijn die langer dan 48-72 uur aanhoudt
 • Misselijkheid
 • Gevoelloosheid, zwelling of tintelingen
 • Blauwe plekken
 • Verlies van functie

Als je eenmaal hebt geverifieerd dat je niet geblesseerd bent, is trainen wanneer je spieren pijnlijk zijn misschien zelfs beter voor je dan je routine overslaan. Als je traint als je pijn hebt, kun je deze oefeningen eens proberen:

 • Actieve hersteltrainingen – Dit zijn oefeningen met een lage intensiteit die de doorbloeding bevorderen, waardoor uw spieren herstellen. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn uitstekende voorbeelden van actieve hersteltrainingen die u kunt proberen als uw spieren pijn doen.
 • Alternatieve trainingsfocus – Wakker worden met zere benen na een legday is geen reden om de sportschool helemaal over te slaan. Concentreer je in plaats daarvan op een andere spiergroep, zoals je armen of borst, of schakel over naar een oefening die niet veel van je benen vraagt.
 • Full-range oefeningen – Activiteiten die u dwingen uw lichaam door zijn volledige bewegingsbereik te bewegen, kunnen gunstig zijn voor uw pijnlijke spieren. Oefeningen zoals fietsen, wandelen en yoga verhogen je bloedstroom, wat de spierelasticiteit stimuleert en voedingsstoffen naar je spieren brengt om pijn te verlichten.
 • Gewichtstraining – Gewichtstraining kan u helpen meer te weten te komen over de beperkingen van uw lichaam. Op die manier weet je of je een intensievere training kunt aangaan of de belasting kunt verlichten. Wat je keuze ook is, het belangrijkste is werken binnen je comfortzone.

Wat zijn de risico’s van sporten als het pijn doet?

Als u zich afvraagt ​​”moet ik trainen als ik pijn heb”, moet u zich bewust zijn van de bijbehorende risico’s. Zoals hierboven vermeld, hoeven pijnlijke spieren uw fysieke fitheid niet in de weg te staan. Maar overdrijven kan schadelijk zijn. De volgende symptomen zijn slechts enkele tekenen dat u het misschien rustig aan wilt doen:

 • Verhoogde spier- of gewrichtspijn
 • Bovengemiddelde hartslag in rust
 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan eetlust

Als u deze symptomen ervaart, is het misschien tijd om uw zorgverlener te raadplegen.

Trainen bij Chuze Fitness

Moet je sporten als je pijn hebt? Ja, als je het verstandig doet. Maar als je niet helemaal zeker weet hoe je veilig kunt trainen met pijnlijke spieren, dan zijn de vriendelijke mensen van Chuze Fitness kan u helpen een routine te ontwikkelen die uw spieren kalmeert en u fit houdt. Zo veroorzaak je geen verdere spierschade.

Bij Chuze Fitness hebben we een passie om mensen te helpen hun fysieke fitnessdoelen te bereiken. Je vraagt ​​​​je misschien af: “Is er Chuze? sportschool bij mij in de buurt?”Met veel handige locaties in verschillende staten, fitness lessen voor alle niveaus, en zelfs een afspeellijst op maat gemaakt om je motivatie een boost te geven, je zult je afvragen waarom je ons niet eerder hebt “chuuze”.

Begin vandaag.

Beoordeeld door:

Ani is de Vice President of Fitness bij Chuze Fitness en houdt toezicht op de afdelingen groepsfitness en teamtraining. Ze heeft een carrière van meer dan 25 jaar achter de rug in clubmanagement, persoonlijke training, groepsoefeningen en instructeursopleidingen. Ani woont met haar man en zoon in San Diego, CA en houdt van hot yoga, snowboarden en alles wat met wellness te maken heeft.

bronnen:

 1. Grenzen. Satellietcellen in plasticiteit van menselijke skeletspieren. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2015.00283/full
 2. Gezondheidslijn. Wat u moet weten over sporten bij pijn. https://www.healthline.com/health/working-out-when-sore#benefits

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Stripgilde.be
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart