Circuittraining versus Hiit: 3 verschillen

Groepsfitnesslessen zijn een leuke manier om actief te worden en sociaal te worden, of je nu van spin, yoga, barre, pilates of bootcamp-achtige trainingen houdt. Meestal vindt u twee soorten krachttraining: circuittraining en intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT).

Dus, wat is het verschil tussen circuittraining en HIIT?

Zowel circuittraining als HIIT hebben intervallen van activiteit en beweging afgewisseld met rustperiodes. Ze verschillen echter in duur, intensiteit en soorten uitgevoerde oefeningen.

#1 Duur

Een groot verschil tussen circuittraining en intervaltraining is de lengte van elke individuele oefening en de training als geheel. Laten we dieper ingaan op hoe elke training is gestructureerd:

 • HIIT – HIIT combineert korte uitbarstingen van intensieve training met langere rustperiodes of actief herstel om uw hartslag te verhogen en uw metabolisme een boost te geven – denk aan een minuut sprinten, gevolgd door een paar minuten wandelen of joggen.
 • Circuit training – Circuit training is typisch gericht op elke grote spiergroep door individuele stations op te nemen waar één oefening wordt uitgevoerd.1 Elk station heeft een ander type beweging, met als doel een bepaald aantal herhalingen te voltooien voordat u naar het volgende station overschakelt of om een ​​bepaalde tijd (meestal een paar minuten) te werken, met een korte rustperiode ertussen .

Hoewel HIIT een circuitstructuur heeft waarbij je tussen verschillende bewegingen schakelt, wordt dit gecomprimeerd in een veel kortere tijdsperiode, vaak tussen de 10 en 30 minuten.2 Dit kan van HIIT-lessen een geweldige optie maken als je in korte tijd een kwaliteitsvolle workout wilt doen.

Aan de andere kant wordt een circuittraining in een minder intens tempo uitgevoerd, waardoor deze trainingen voor het hele lichaam veel langer duren – van 30 minuten tot een uur.

#2 Intensiteit

Een andere manier om onderscheid te maken tussen HIIT- en circuittraining is door de intensiteit van elke training te noteren.

Zoals de naam al aangeeft, kunnen HIIT-lessen behoorlijk intens zijn! Wat bedoelen we met hoge intensiteit? “Hoge intensiteit” wordt meestal gedefinieerd als het bereiken van ten minste 80% van de maximale capaciteit van uw hartslag tijdens inspanning.3 Dat gezegd hebbende, streeft HIIT ernaar om die benchmark te halen tijdens de actieve intervallen, met actieve herstel- of rustperioden ertussen.

De wreedheid van een HIIT-training biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Sneller calorieën en vet verbranden
 • Verbetering van het vermogen van uw spieren om zuurstof te gebruiken
 • Uw aërobe en anaërobe prestaties verbeteren
 • Mogelijk verlaging van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel

Circuittrainingsworkouts worden meestal uitgevoerd met een lage of matige intensiteit gedurende een langere periode, waardoor het een geweldige optie is voor iemand die een uitgebreide full-body workout wil krijgen zonder zijn lichaam te veel te belasten. Circuittraining is ook eenvoudig in intensiteit op of af te schalen, zodat u zich kunt aanpassen aan uw eigen individuele voorkeuren.

Dat gezegd hebbende, circuittraining kan helpen om:

 • Verbeter het uithoudingsvermogen van de spieren
 • Verhoog spierkracht
 • Geef je metabolisme een boost
 • Bevorderen van gewichtsverlies4

#3 Soorten oefeningen

Hoewel je veel van dezelfde bewegingen kunt vinden in een HIIT- of een circuittraining, verschilt de manier waarop je elke oefening uitvoert, aangezien elk type oefening een ander resultaat heeft. Circuittraining is bedoeld om het cardiovasculaire en spierconditieniveau te verbeteren, terwijl een HIIT-sessie heeft tot doel vet en koolhydraten te verbranden.

Dat gezegd hebbende, richt HIIT zich op bewegingen met hoge intensiteit die je hartslag verhogen, inclusief cardio- en lichaamsgewichtroutines. Dit type training kan zijn:5:

 • Sprints
 • bergbeklimmers
 • Plank springvijzels
 • ster springt
 • Burpees

Circuittrainingslessen zijn meestal gericht op het trainen van al je grote spiergroepen, waardoor je een geweldige zweetsessie van top tot teen krijgt. Omdat circuittraining meestal een aantal verschillende stations omvat, voer je ook een verscheidenheid aan bewegingen uit. Een typische circuittraining zal bestaan ​​uit oefeningen met een hoog volume en een lage weerstand:

 • Lichaamsgewichtoefeningen zoals squats, lunges of push-ups
 • Een cardiotraining zoals touwtjespringen, joggen of jumping jacks
 • Krullen of squats met lichte gewichten, kettlebells of medicijnballen
 • Actieve herstelbewegingen waarbij u zich uitrekt of loopt

Het is een leuke manier om een ​​volledige lichaamstraining te krijgen en tegelijkertijd beweging fris en interessant te houden! Het biedt ook de voordelen van zowel krachttraining als aërobe activiteit, die beide belangrijke stemmingsverhogende en hartondersteunende voordelen kunnen hebben.4

Duiken naar circuittraining of HIIT-routine zonder je lichaam voor te bereiden, kan gevolgen hebben. Het is dus normaal om vragen te hebben voordat je een van beide trainingen probeert, zoals: “Moet ik trainen terwijl ik pijn heb?” of “Wat te eten voor een training?” Dit zijn eerlijke vragen om te stellen, vooral wanneer u andere oefeningen overweegt, zoals StairMaster-workouts, barre-workouts of Yoga vs Pilates-workouts.

Circuittraining en HIIT bij Chuze Fitness

Of je nu een superster op het gebied van circuittraining bent of een HIIT-fanaat, je vindt een training waar je van houdt Chuze Fitness. Het draait allemaal om het leuk en vriendelijk houden van fitness met een verscheidenheid aan teamtrainingen, yoga en Zumba fitness lessen. Tijdens het sporten kun je zelfs luisteren naar onze Spotify-workout afspeellijst. Zorg ervoor dat u zoekt op “sportscholen bij mij in de buurt” om uw lokale Chuze Fitness-locatie te vinden om onze lessen bij te wonen.

Vind een van onze ultraschone, ultrabetaalbare locaties bij jou in de buurt en doe vandaag nog mee.

Beoordeeld door:

Ani is de Vice President of Fitness bij Chuze Fitness en houdt toezicht op de afdelingen groepsfitness en teamtraining. Ze heeft een carrière van meer dan 25 jaar achter de rug in clubmanagement, persoonlijke training, groepsoefeningen en instructeursopleidingen. Ani woont met haar man en zoon in San Diego, CA en houdt van hot yoga, snowboarden en alles wat met wellness te maken heeft.

bronnen:

 1. Ziekenhuis Voor Speciale Chirurgie. Wat is het verschil tussen circuit en HIIT. https://www.hss.edu/playbook/whats-the-difference-between-circuit-training-and-hiit/
 2. Gezondheidslijn. Voordelen van HIIT. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-hiit#what-it-is
 3. Vox. Hoe u het meeste uit uw trainingstijd haalt, volgens de wetenschap. https://www.vox.com/science-and-health/2019/1/10/18148463/high-intensity-interval-training-hiit-orangetheory
 4. Gezondheidslijn. Voordelen van circuittraining. https://www.healthline.com/health/fitness/benefits-of-circuit-training#benefits
 5. Vorm geven aan. HIIT-trainingsoefening. https://www.shape.com/fitness/workouts/hiit-workout-exercises
 6. Gezondheidslijn. De voordelen van circuittraining zijn onder meer de verveling doorbreken en snel fit worden. https://www.healthline.com/health/fitness/benefits-of-circuit-training

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Stripgilde.be
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart